Valea Chianti si Siena: un tur prin Toscana

Tur in Toscana: Valea Chianti si Siena, Antinori nel Chianti, Toscana

Cuprins

Atunci cand iti organizezi un tur prin Toscana, asigura-te ca adaugi pe lista Valea Chianti si Siena, doua dintre cele mai frumoase zone din Toscana. Afla din acest articol principalele activitati, precum si recomandari de restaurante si cazari din Valea Chianti si Siena.

1. Valea Chianti

Intre Florenta si Siena se intinde Chianti, cunoscuta drept „inima Toscanei”, una dintre cele mai impresionante zone ale Toscanei, care concentreaza principalii producatori de vinuri rosii din Italia.

Cel mai fotogenic drum este sa mergi pe Via Chiantigiana(SR222) :

Drumul vinului strabate podgorii risipite pe dealuri molcome, trecand pe langa livezi de maslini, siruri fotogenice de chiparosi, paduri de castani, ferme cu acoperisuri din teracota si resedinte elegante, pline cu turisti.

Tur in Toscana: Valea Chianti si Siena
Valea Chianti, Toscana

1.1 De neratat in Chianti – degustare de vin

De neratat pe acest drum este o degustare de vin. Semnalizate de eticheta cu un cocos negru, faimoasele vinuri de Chianti au o aroma fructata datorata strugurilor din nobilul soi Sangiovese, cultivati in aceasta regiune inca din perioada etrusca. Anual, in intreaga regiune se produc mai mult de 8 milioane de sticle de vin.

Daca nu reusesti sa faci rezervare anterior, din loc in loc, indicatoarele semnaleaza locurile unde producatorii ofera degustari de vinuri, poti merge direct. Tine cont doar ca duminica unele sunt disponibile doar cu rezervare. Daca vrei totusi sa fii sigur ca vei avea o experienta frumoasa, iata cateva recomandari de crame:

1.2 Crame din zona Chianti

  • Antinori nel Chianti

In timp ce multe dintre cramele din Chianti sunt mici operațiuni de familie, Antinori este exact opusul. Este o crama uimitoare si merita vizitata, insa ai grija sa faci rezervare inainte sa mergi. Noi am mers fara rezervare, insa am vrut doar sa bem ceva la terasa, fara tur al cramei sau servit masa.

Tur in Toscana: Valea Chianti si Siena
Antinori nel Chianti, Toscana

Terenul cramei este imens. După ce conduci pana la poarta, ti se oferă instrucțiuni despre unde poti parca si cum sa ajungi la crama.

Tur in Toscana: Valea Chianti si Siena, Antinori nel Chianti, Toscana
Antinori nel Chianti, Toscana

Drumul include urcarea pe o scara in spirala uriasa pana la nivelul superior al cladirii.

Tur in Toscana: Valea Chianti si Siena, Antinori nel Chianti, Toscana
Antinori nel Chianti, Toscana

Aici pot fi cumparate tururi ale cramelor, insa se poate sta si doar la o degustare .

Tur in Toscana: Valea Chianti si Siena, Antinori nel Chianti, Toscana
Antinori nel Chianti, Toscana

Cu toate acestea, cred ca cel mai bun mod de a face o degustare la Antinori este sa iei pranzul la restaurantul lor, Rinuccio 1180, situat in varful cladirii, cu o priveliste fantastica, inconjurat de vii.

Tur in Toscana: Valea Chianti si Siena, Rinuccio 1180, Antinori nel Chianti
Rinuccio 1180, Antinori nel Chianti
  • Badia a Coltibuono

Fosta abatie Badia a Coltibuono este azi o crama foarte populara, care, pe langa tururi ale pivnitelor, ofera si vizite ale complexului monastic si ale gradinilor.

  • Castello di Radda
  • Principe Corsini

1.3 Restaurante din zona Chianti

  • Antica Macellaria Cecchini

Este restaurantul lui Dario Cecchini din emisiunea Chef’s Table. In acest loc, in timp ce servesc masa, clientii asculta fragmente din Divina Comedie, cea mai celebra opera a lui Dante Aligheri.

2. Siena

Siena este un oras istoric din regiunea Toscana si este capitala provinciei Siena. Acest oras este bine cunoscut pentru arhitectura sa superba si frumoasa piata principala – Piazza del Campo. Siena are un centru istoric al orasului care a fost declarat patrimoniu mondial UNESCO.

Siena, Toscana
Siena, Toscana
Siena, Toscana
Siena, Toscana

2.1 Piazza del Campo

Orasul este organizat in jurul principalei piete din Siena, Piazza del Campo, catre care par sa convearga toate stradutele stramte si intunecoase din jur. Aceasta piata deschisa contine o arhitectura uimitoare si este mereu plina de viata. Contine, de asemenea, o gama larga de cafenele, restaurante si magazine.

Tur in Toscana: Valea Chianti si Siena
Siena, Toscana

Cea mai importanta cladire din Piazza del Campo este Palazzo Publico, care a functionat ca primarie timp de 800 de ani, astazi este un muzeu plin cu capodopere.

Torre del Mangia – inalt de 88m, poti urca cele 400 de trepte pentru a avea o imagine superba peste piata si intregul oras, surprinzand la orizont si unduirile tipicelor peisaje toscane.

Tur in Toscana: Valea Chianti si Siena
Piazza del Campo, Palazzo Publico & Torre del Mangia

2.2 Piazza del Duomo

Este dominata de stralucitoarea fatada din marmura alba a Catedralei Santa Maria Assunta construita in 1200. Aceasta este una dintre cele mai importante piese de arhitectura gotica din intreaga Italie.

Tur in Toscana: Valea Chianti si Siena, Catedralei Santa Maria Assunta, Piazza del Duomo
Catedralei Santa Maria Assunta, Piazza del Duomo

Pallazo del Magnifico– Aceasta este piata de sub biserica, putand fi numita „intrarea” in Dom. Aici se afla o serie de scari care duc spre Dom unde toata lumea se opreste pentru o poza.

Tur in Toscana: Valea Chianti si Siena, Pallazo del Magnifico
Pallazo del Magnifico

Biblioteca Piccolomini  – Creata in cinstaea lui Papa Pius al doilea, conserva un remarcabil ciclu de fresce. Interiorul ei este superb.

Museo del Opera & Facciatone – Muzeul contine multe opera de valoare, iar biletul de intrare la Museo dell’Opera ofera acces la Facciatone, o terasa panoramica aflata la capatul unei scari cu 131 de trepte, de unde se poate admira toata Siena.

2.3 Restaurante in Siena

Pizzicheria de Miccoli

Este un magazin de mezeluri si branzeturi ce ofera platouri de branzeturi pe care le poti servi pe butoaiele de afara.

Tur in Toscana: Valea Chianti si Siena, Pizzicheria de Miccoli
Pizzicheria de Miccoli
  • Osteria Permalicoa
  • Ristorante Tar Tufo
  • Il Bargello

3. Cazari in zona Valea Chianti – Siena

Ca sa ai o experienta autentica toscana cand vizitezi Valea Chianti si Siena, cel mai frumos este sa te cazezi la un Agriturismo pe langa Siena, o casa in zona rurala cu livezi si spatiu de stat la aer liber.

Noi am ales sa stam la L’Aia Country Holidays, o casa tipic toscana la cateva minute cu masina de Siena.

Cazari in zona Valea Chianti - Siena
L’Aia Country Holidays

Ne-a placut foarte mult cazarea, am avut la dispozitie un apartament cu living, dormitor si baie si o livada enorma in care se aflau si piscina, locuri de joaca pentru copii, etc.

  • Alte optiuni de cazare in zona Siena :Booking.com

Concluzii

O zona deosebita a Italiei, Toscana este superba la orice pas. Totusi, de pe lista lucrurilor pe care sa nu le ratezi in Toscana, asigura-te sa nu lipseasca o degustare de vin in zona Chianti si o plimbare prin frumoasa Siena.

Cum din turul prin Toscana nu trebuie sa lipseasca in niciun caz o vizita a Florentei, ai grija sa nu ratezi articolul Ghid complet pentru o vacanta in Florenta.

Daca ti-a placut articolul, ma poti sustine cu un share :

Stiai ca ...

Daca rezervi ceva prin linkurile de pe blogul meu, tu nu platesti nimic in plus, iar eu primesc un mic comision? Daca iti place ceea ce fac si vrei sa-mi sustii munca, rezerva-ti vacantele accesand linkurile de mai jos :

Vezi toate Destinatiile
Travelatoria
Flat lay travel background person holding a coffee mug

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *