Avand in vedere ca Romania se afla la o distanta nu foarte mare de Turcia, una dintre variantele des alese de romani este sa mearga cu masina la Istanbul. Desigur, din punctul de vedere al costurilor poate fi mult mai avantajos, daca timpul indelungat petrecut pe drum nu este o problema. Totusi, e bine sa te informezi inainte de a pleca la drum ce traseu sa urmezi, ce acte pentru masina ai nevoie, care sunt taxele pe care trebuie sa le platesti, etc. Citeste acest articol pana la capat si afla tot ce e nevoie sa stii inainte sa pornesti la drum cu masina catre Istanbul.
1. Traseu recomandat Bucuresti – Istanbul
Bucuresti – Giurgiu – Lesovo – Edirne – Istanbul
Prima experienta a noastra cu masina la Istanbul nu a fost una foarte placuta intrucat am ales sa mergem de Paste, in Vinerea Mare, cand e destul de aglomerat. Waze-ul ne-a bagat pe la Vama Malko Tarnovo, unde am dat de o coada de masini cam de 4 km. Dupa 7h de stat la aceasta coada in care am inaintat doar 2 km, rabdarea noastra a luat sfarsit, asa ca am renunat si ne-am intors intr-un oras apropiat, Burgas, la 60 de km, unde ne-am cazat peste noapte. A doua zi dimineata am ales sa incercam sa trecem pe la Vama Lesovo, unde am gasit liber si am trecut rapid. La intoarcere, drumul a fost liber, fara probleme.
A doua oara cand am mers la Istanbul cu masina, nu am mai fost intr-o zi de sarbatoare si am ales direct traseul prin vama Lesovo si de data aceasta totul s-a desfasurat normal, fara probleme, drumul a fost cam de 9h din Bucuresti pana la Istanbul cu tot cu opriri.
2. De ce acte ai nevoie cand mergi cu masina la Istanbul ?
a) Masina este pe numele soferului
Daca masina este pe numele soferului, vei avea nevoie de :
- Pasapoartele pasagerilor
- Asigurarea masinii
- Daca masina este in leasing, este nevoie si de o impunernicire de la firma de leasing.
b) Masina este pe firma sau pe numele altei persoane
In cazul in care masina este pe firma (indiferent daca soferul este sau nu administratorul firmei) sau pe numele altei persoane decat soferul, vei avea nevoie de :
- Pasapoartele pasagerilor
- Asigurarea masinii
- Imputernicire de la proprietar (persoana fizica sau juridica) pentru sofer. Aceasta imputernicire am facut-o acasa in Word. Am descarcat template-ul de pe https://www.acte-masina-turcia.ro/ , am completat datele, apoi am tradus-o in Google Translate in engleza, apoi a fost imprimata, semnata si stampilata. Nu am folosit traducere autorizata sau apostilare de la notar si nu a zis nimeni nimic. Desi pe siteurile oficiale specifica aceasta necesitate de traducere autorizata si apostilare, in realitate nu au tinut cont.
- Daca masina este in leasing, este nevoie si de o impunernicire de la firma de leasing.
3. Taxe cu masina la Istanbul:
a) Taxa de pod de la Giurgiu
- 15 lei la dus
- 15 lei la intors (la intors se plateste cash in euro sau leva)
b) Vinieta la intrarea in Bulgaria
15 leva (aproximativ 38 lei) pentru o saptamana.
Cel mai simplu este sa cumperi vinieta online: Intri pe https://www.bgtoll.bg/ro/rovinieta-electronica, alegi vinieta electronica pentru autoturism si apoi selectezi limba engleza – completezi datele si platesti cu cardul, dupa care o vei primi pe mail.
Daca nu vrei sa o cumperi online, poti sa o cumperi fie din vama, fie de la benzinarii, dupa ce intri in Bulgaria.
c) Taxele de autostrada in Turcia
Costa aproximativ 150 lire turcesti (10 euro) pentru drumul la Istanbul.
Acestia au un sistem numit HGS prin care cumperi un autocolant, il lipesti pe parbriz in partea superioara, iar la toate trecerile prin puncte de taxare pe autostrazi banii se iau automat prin detectarea acelui autocolant. Acest autocolant se poate cumpara din vama sau de la ghisee postale.
Noi am ales sa il cumparam de la prima benzinarie pe care am intalnit-o pe sensul noastru de mers dupa ce am trecut de Vama Lesovo (cam la 15-20 minute distanta). Tot de aici poti cumpara si cartela pentru telefon.
Din cate am inteles, acest autocolant poate fi achizitionat in termen de 7 zile de la trecerea prin dreptul punctelor de taxare, insa pentru a scapa de o grija in plus, noi am ales sa il cumparam cand am intrat in Turcia.
d) Dezinfectare masina
La iesire din Turcia, am mai platit o taxa de 3 euro pentru stropirea masinii cu dezinfectant.
4. Cartela Turcia
In Turcia, poate fi destul de costisitor sa folosesti cartela/abonamentul din Roamania (depinde de beneficiile fiecaruia), asa ca ideal este sa iti cumperi o cartela de acolo.
Cartela se poate cumpara de la prima benzinarie pe care o vei intalni pe sensul tau de mers dupa ce treci vama din Lesovo. Cartela este sub forma unui abonament, se genereaza pe baza de pasaport si are o valabilitate de minim 3 luni. Costa aproximativ 500 lire turcesti (155 lei), insa ai foarte mult internet : 60 GB.
5. Traficul in Istanbul
Cel mai dificil lucru cand mergi cu masina la Istanbul este traficul din oras. Pe langa faptul ca este foarte aglomerat, sunt niste soferi haotici, se baga de pe o banda pe alta de multe ori fara sa se asigure sau sa semnalizeze, claxoneaza continuu.
Mai mult de atat, am asistat aproape la o bataie – nu am vazut care a fost cauza, insa efectiv au oprit masinile in mijlocul drumului desi era o coada imensa in spate, s-au dat jos din masini si s-au luat la cearta, au intervenit alti soferi, a venit politia – haos total.
Daca ai cazarea in centrul orasului, lucrurile devin si mai dificile. Drumul de la intrare in Istanbul pana la cazarea din centrul orasului la noi a durat cam 1h30 -2h00. Acestia au foarte multe bulevarde inchise traficului pe timpul zilei, iar Waze-ul sau Google Maps-ul te va ghida de multe ori pe astfel de strazi.
Alta problema destul de mare sunt locurile de parcare. In cazul in care mergi cu masina, neaparat sa te cazezi la un hotel care iti poate asigura si o parcare (majoritatea nu au parcare privata, insa specifica « parcare in apropiere » ). Dupa ce ajungi la hotel, asigura-te ca iti gasesti un loc bun de parcare si nu mai iesi cu masina prin oras pana pleci. Daca ai nevoie sa ajungi in zone mai departate, foloseste Uber sau tramvaiul/metroul.
Concluzii
Daca alegi sa mergi cu masina, nu merge in perioade aglomerate cum sunt sarbatorile noastre: Paste, Craciun, Revelion, etc. pentru ca ai ocazia sa astepti ore in sir la vama. Alt lucru de mentionat ar fi ca este bine sa ai cazare cat mai departe de centrul cartierului Fatih daca vii cu masina, sa eviti aglomeratia din oras.
Daca vrei sa afli ce ai de facut in Istanbul, nu rata articolul Ce vizitezi in Istanbul ? (Top 15 obiective)