Top 5 lucruri de stiut inainte sa vizitezi Santorini

Oia town on Santorini island, Greece at sunset. Famous windmills

Cuprins

Urmeaza sa vizitezi Santorini si nu stii cand sa mergi, cat sa stai sau unde sa te cazezi? Gasesti in acest articol raspunsul la aceste intrebari, dar si alte informatii foarte interesante despre Santorini: o scurta istorie, asezare, populatie, localitati. Daca ti-am trezit curiozitatea, iti prezint in continuare top 5 lucruri de stiut inainte sa vizitezi Santorini.

1. Santorini, rezultatul unei eruptii vulcanice

In trecut, pe locul unde se afla Santorini astazi era o insula vulcanica prospera, cu o civilizatie infloritoare. In urma unor mici cutremure de pamant repetate, locuitorii s-au alarmat si au parasit insula. A urmat apoi o eruptie vulcanica enorma, care a sfaramat insula, portiuni din ea fiind chiar scufundate. Apele marii au invadat craterul care se formase si asa a rezultat forma de arc de cerc pe care arhipelagul o are in ziua de azi.

Santorini Harta
Harta Santorini & Arhipelagul in forma de arc de cerc format dupa eruptie

S-au format 3 insule separate, dintre care una este Santorini, avand vulcanul in centru. Santorini era acoperita cu un strat de 30m de cenusa si lava, care ulterior s-a pietrificat si se poate observa si astazi. Se spune ca inainte sa fie din nou populata, pe o perioada de 900 de ani nimeni nu a mai calcat in acel loc dupa eruptie.

Santorini - cenusa si lava pietrificate
Santorini – cenusa si lava pietrificate

Vulcanul de langa Santorini este activ si in ziua de astazi, ba chiar nu de mult le-a dat emotii locuitorilor. Dupa 60 de ani de liniste, in 2011 a provocat mai multe cutremure, dand semne ale unei noi eruptii, potrivit specialistilor. Din fericire, dupa 3 ani de activitate crescuta, acesta pare sa se fi linistit , intrand in starea sa latenta.

Santorini
Santorini

2. Asezare, populatie si localitati

Santorini este o insula a Greciei din Marea Egee, arhipelagul Insulelor Ciclade. Insula este caracterizata de acelasi stil al caselor: mici, zugravite in alb, cu usile si ferestrele de obicei albastre.

Casute albe cu acoperisuri albastre, Santorini
Casute albe cu acoperisuri albastre, Santorini

Este o insula micuta, cu o populatie de aproximativ 13.000 de locuitori, de 150 de ori mai putin decat Bucurestiul. Este cunoscuta in special pentru doua dintre orasele sale :

  • Fira este capitala insulei si desi nu ai foarte multe activitati de facut in afara de plimbarile prin centru, este ideal sa stai aici pentru a vizita restul insulei, avand o pozitie centrala.
  • Oia este dupa parerea mea cel mai frumos loc din Santorini, foarte instagramabil, cu casutele albe pe care le gasesti in toate  pozele de pe internet cu Santorini. Daca timpul iti permite, aloca-ti minim doua nopti aici.
Oia, Santorini
Oia, Santorini

3. Cand sa vizitezi Santorini ?

Santorini este o insula vulcanica, ceea ce inseamna ca majoritatea plajelor de aici sunt stancoase, cu nisip negru si fara ape turcoaz. Pe scurt, Santorini nu exceleaza la categoria plaje, de aceea o consider o destinatie de vizitat in extrasezon, mai-iunie sau septembrie-octombrie, cand este totusi cald si nu este extrem de aglomerat. Eu am fost la mijlocul lui septembrie si vremea a fost ideala.

Santorini
Santorini

4. Cat stai in Santorini ?

Santorini nu este o insula prea mare, deci nu iti ia foarte mult sa o vizitezi. Insa, ca sa nu fii pe graba, ideal ar fi sa stai 5 zile (4 nopti) pentru prima vizita. Eu am stat 3 nopti si desi am vazut tot ce imi propusesem, mi-ar fi placut inca o seara.

Daca as avea doar un weekend la dispozitie (2 nopti), as alege sa vad doar Oia, un weekend de relaxare la un hotel cu piscina privata, sa ma bucur de apusuri.

5. Unde te cazezi in Santorini ?

Daca stai mai mult de 2 nopti in Santorini, iti recomand sa iti iei doua cazari :

5.1 Fira sau Imerovigli

Prima cazare in Fira sau Imerovigli (Imerovigli este foarte apropiat de Oia, aproximativ 2 km), de unde sa inchiriezi un ATV si sa vizitezi toata insula. Avand o zona centrala, poti ajunge rapid oriunde vrei.

Eu am stat la Phaos Santorini Suites, care ofera o priveliste extraordinara catre mare si de unde se poate ajunge rapid pe jos in Fira.

5.2 Oia

A doua cazare in Oia, la un apartament cu piscina privata (« hot tub ») de unde poti vedea apusul. Desi preturile sunt destul de ridicate pentru cazarile acestea, este o experienta unica si merita din plin.

Trebuie sa fii foarte atent cand alegi cazarea daca vrei o vila cu vedere la apus, pentru ca sunt putine pe partea aceea. La cazarea pe care am avut-o, scria “vedere la mare” si s-a dovenit a nu fi cu vedere la apus. Ca sa te asiguri ca ai vedere la apus, sa verifici sa scrie clar „vedere la apus” si nu „vedere la mare” sau „caldera view” (vedere catre vulcan).

Eu am stat la Diamond Luxury Suites si in afara de faptul ca nu avea vedere la apus, totul a fost perfect :

Un hotel care se afla pe partea cu apusul este Old Castle Oia, care are o locatie perfecta :

5.3 Exploreaza si alte cazari in Santorini

Daca vrei sa vezi si alte optiuni de cazari si sa iti faci o idee despre preturi in acea perioada, cauta in casuta de filtrare de mai jos :



Booking.com

Concluzii

Stiind acum cele mai interesante detaliile despre Santorini, ceea ce ramane de facut este sa incepi sa iti planifici calatoria.

Daca ti s-a parut interesant si util articolul, da-i un share, sa il vada si prietenii tai.

Daca ai si alte ponturi interesante despre Santorini, scrie-le in comentarii mai jos.

Daca ti-a placut articolul, ma poti sustine cu un share :

Stiai ca ...

Daca rezervi ceva prin linkurile de pe blogul meu, tu nu platesti nimic in plus, iar eu primesc un mic comision? Daca iti place ceea ce fac si vrei sa-mi sustii munca, rezerva-ti vacantele accesand linkurile de mai jos :

Vezi toate Destinatiile
Travelatoria
Flat lay travel background person holding a coffee mug

2 răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *